Oh my neck pt.3 / elämä uuden varaosan kanssa

Tämä on jatkoa edelliseen kirjoitukseen.
Oh my neck pt.2 LINKKI  
Oh my neck pt.1 LINKKI

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN
Ensimmäiset pari päivää leikkauksesta olivat hieman pelottavia. Jokainen pieni tärähdys tuntui niskassa oudolle. Muistan kuinka jännitin niskaani jokaisessa auton kurvissa ja pienessä töyssyssä. Koska pelkäsin että uusi varaosa (välilevy) lähtee paikoiltaan ja joudun takaisin leikkauspöydälle. Leikkauksen jälkeen myös nieleminen oli vaikeaa . Johtuen kaulan leikkaushaavasta ja ruokatorven siirtämisestä pois operaation tieltä. Nyt jälkeenpäin kun miettii niin ei ihme että niskassani tuntui oudolle olihan sinne juuri vaihdettu uusi keraaminen osa, joka vaatii keholla hieman totuttelua. Muistan myös ajatelleeni useamman kerran leikkauksen jälkeen sitä, mitä jos haava kaulassani aukeaa tai alkaa märkimään kuten peukaloni leikkaushaavalle kävi useampi vuosi taaksepäin. Onneksi kaikki on mennyt hyvin. Päivä päivältä olo on parantunut ja niska alkanut tuntua normaalimmalta. Toki vielä pitää malttaa ottaa kevyesti. Leikkauksestani on kuitenkin kulunut vasta 4 viikkoa ja niskan luutuminen vaatii aikaa 6-8 viikkoa.

Leikkausarpi 1-4 viikkoa leikkauksesta

Leikkausarpi 1 - 4 viikkoa leikkauksesta

Onneksihermo kipu hävisi kokonaan leikkauspöydälle. En tiedä miten olisin pystynyt elämään sen kauhean kivun kanssa. Olisin varmasti sahannut jo käteni irti vaikka tiedän että se ei olisi kipua poistanut. 

LEIKATA PULLISTUMA VAI EI?
Kipuilevan välilevyn pullistuman kanssa eläminen ei ole mukavaa, mutta sen kanssa pystyy elämään. On hyviä päiviä ja huonoja päiviä. Kipu on jotenkin siedettävää ja siihen pystyy kuntouttamalla saamaan helpotusta. Oireet kestää yleensä pari vuotta. Olen useamman kerran elämässäni tämän jo kokenut. Tästä johtuen olen vahvasti sitä mieltä että yhtään ylimääräistä leikkausta ei kannata tehdä jos ei ole pakko. Leikkauksissa on aina omat riskit. Tällä kertaa minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin akuutti leikkaus. Välilevy oli revennyt ja vuotanut nesteet oikeaan hermojuureen. Seurauksena oikean käden toiminnan menetys.

 

LIIKUNTA LEIKKAUKSEN JÄLKEEN
Pari ensimmäsitä viikkoa otin todella rauhallisesti. Tein vain kotitöitä imuroin, tiskasin ja kokkailin kotona sekä kävin kävelemällä pieniä lenkkejä kaupungilla. Kolmen viikon jälkeen aloitin tekemään erilaisia askelkyykkyjä, kevyitä kehonpaino harjoitteita sekä pyöräilemään pystyasennossa salilla. Nyt neljännellä viikolla olen lisännyt harjoituksiini kevyen puntti treenin käsille 3-6kg painoilla riippuen liikkeestä. Tuntuu ihanalta saada treenata taas koko kehoa.  Odotan kovasti jo sitä että pääsen vapaasti liikkumaan. Tekemään käsilläseisontoja ja liitämään harppauksilla pitkin taivaanrantaa. Hypyt on vaan niin mun juttu!

Tsemppiä kaikille välilevyn pullistumien ja muiden kipujen kanssa kamppaileville! Jatkuva kipu on todella ikävää ja mieltä raastavaa. Yrittäkää löytää jotain positiivista ajateltavaa. Itselläni se on aina auttanut elämän vaikeissa hetkissä! 

 

JUMPPAKAVERIT  

Leave a Reply