Mitä jos jätän aamupalan syömättä

Aikaisemmin ajateltiin, että laihtuakseen olisi hyvä liikkua tyhjällä vatsalla. Monet kuntoilijat jättävätkin aamupalan syömättä. Tämä on kuitenkin kokonais-energiakulutuksen kannalta jopa haitallista. Pidemmän päälle tämä johtaa siihen, että rasvanpoltto hidastuu. 

Basics

Energiaa kuluu koko ajan, jopa nukkuessa. Vuorokaudessa on siis 24 tuntia energian kulutusta. Moni asia vaikuttaa siihen, kuinka paljon energiaa kuluu päivän aikana. Paikallaan ollessa energiaa kuluu pääpiirteittäin vähemmän kuin liikkeellä ollessa. Toki myös ajattelu kuluttaa energiaa. Tästä syystä oikein rankan pohtimisen jälkeen usein tunnemme itsemme väsyneeksi. Lisää energiaa saadaan syömällä tai käyttämällä energiavarastoja. Energian lähteenä taas käytetään hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Siihen mistä energiavarastosta energiaa otetaan käyttöön vaikuttaa taas useampi asia. 

The big picture

Yksi treenikerta kestää keskimäärin 1h. Jos vuorokaudessa treenaat tämän 1h ajan jää tämä aika pieneksi ajaksi ajatellen kokonaisaineenvaihduntaa eli 24h. Jos tämän 1/24 aikana käytetään prosentuaalisesti enemmän rasvaa energian lähteenä ei tuolla ole juurikaan merkitystä kokonaisuuden kannalta. Jos energia varastot ovat ehtyneet ja lähdetään treenaamaan, on energiaa otettava sieltä mistä sitä on helpoiten saatavilla. Vaikka yksi energia varastoista on rasva niin toinen elimistölle vielä kätevämpi on lihaksista saatava energia. Elimistö käytää lihaksista saatavaa energiaa koska sieltä sitä on helposti saatavilla. Lihakset on kuitenkin meille kaikille elintärkeitä joten niistä ei kannata luopua. 

What about tomorrow

Aamupalan syömättä jättäminen tarkoittaa siis aineenvaihdunnan hidastumista. Myös palautuminen treenistä on hitaampaa.  Merkittävimpänä haittana on lihaksista tyhjennetty energia joka on kokonaisuuden kannalta erityisen haitallista. Heti aamulla on siis todella tärkeä saada energiaa, ennen kun lähtee treenaamaan, liikkumaan tai ylipäätään mihinkään.  Ei sitä turhaan sanota että aamupala on päivän aterioista tärkein. 

Long term goals

Järkevä painon pudotus on pitkäjänteistä työtä. Elämäntapoja muuttamalla on mahdollista saada aikaan huomattavia muutoksia myös omassa kehossa. Treenaaminen on kuitenkin vain yksi osa tätä muutos prosessia. Tekemällä oikeita asioita teet treenaamisesta paljon helpompaa. Myös olo paranee ja tuloksiakin tulee. Tyhjällä vatsalla treenaaminen kannattaa siis unohtaa ja tilalle voi ottaa monta paljon tehokkaampaa tapaa polttaa rasvaa.

The Breakfast

Runsas proteiinin saanti tehostaa kuntoilua sekä laihduttamista. Vaikka kaloreita tulisikin hiukan enemmän on useissa tutkimuksissa todettu runsaan proteiinimäärän polttavan rasvaa tehokkaammin. Hillihydraatteja ei pidä missään nimessä unohtaa. Vähän hiilihydraattisessa ruokavaliossakin kannattaa treenit ajoittaa heti ruokailun jälkeen. Joten ensin syödään ja sen jälkeen vasta treenataan. 

Jumppakaverit

 

Leave a Reply