Venyttely

Olen pienestä pitäen haaveillut olevani notkea.

Kovalla työllä olen notkeutta saanut, mutta ei se ole helpolla tullut. Muistan kun lapsena voimistelu treeneissä istuin minuutti kaupalla spagaadissa tullakseni yhtä notkeaksi kuin muut ryhmäni tytöt, mutta turhaan. Mitä enemmän venyttelimme sitä etäämmälle ja notkeammiksi muut joukkueeni jäsenet tulivat ja oma kankeus tuntui säilyvän. Olin päättänyt että periksi en anna, joten sen lisäsi että venyttelin treeneissä venyttelin myös aamuisin ja iltaisin aina ennen nukkumaan menoa. Muistan jopa välillä nukahtaneeni jalka korvanviereen venytysasentoon. En ole siis koskaan ollut mikään luonnostaan notkea vaan notkeuteni olen hankkinut kovalla työllä jota ylläpidän edelleen säännöllisesti venyttelemällä. 

Kovan harjoituksen jälkeen lihakset tuntuvat aina jäykiltä, jolloin venyttely tuntuu hyvältä. Se rentouttaa lihaksia ja venyttelyn jälkeen tuntuu olevan helpompi liikkua. Syvään hengittäminen rentouttaa kehoa ja hengityksen avulla voit lisätä venytyksen tehoa.  Myös pieni hieronta tai rullaus toimii hyvin tähän. 

Itselle venyttely kuuluu oleellisesti harjoitteluun. Teen myös paljon liikkuvuusharjoitteita, jotka ovat vielä tehokkaampia liikkuvuuden lisäämiseen. Keho adaptoituu sille liikelaajuudelle mitä käyttää, eli jos päivittäin tekee laajoja liikkeitä niin sitä kautta on helpompi tulla notkeaksi. 

Mistä tietää milloin on hyvä aika venytellä?
Venytellä voi missä vain ja mihin aikaan päivästä tahansa. Tosin juuri ennen mitään maksimaalista voimaa ja nopeutta vaativaa suoritusta sitä ei kannata tehdä. Sillä tutkimusten mukaan staattinen venyttely välittömästi ennen urheilusuoritusta heikentää erityisesti räjähtävää voimaa vaativaa suoritusta. Myöskään venyttelyllä ennen urheilusuoritusta ei ole vammoja vähentävää vaikutusta joten sitä ei tarvita ennen harjoituksia. Kuitenkin laajoja liikkeitä vaativissa urheilusuorituksissa on liikkuvuus olennaista jotta liikkeet näyttävät helpoilta ja vaivattomilta. 

Pieni venyttely tekee hyvää niin  mielelle kuin keholle aamuin illoin. Varsinkin jos siihen on tottunut ihan lapsesta asti. Kaikkilla rutiineilla ei välttämättä ole lääketieteellisiä vaikutuksiä, mutta jos oma pää ne vaatii voidakseen paremmin niin sillon suosittelen pitämään niistä kiinni. 

Näillä muutamalla venyttely liikeellä saat tuloksia aikaan.

1.Pakaran venytys     2.Pakaran ja etureiden venytys     
 

3.Etureiden venytys seisten 4.Takareiden venytys
 

Jumppakaverit

Leave a Reply