Koukussa kahviin

Pelkästään kahvin tuoksu tuntuu herättävän unisen kehoni aamusta liikkeelle.

Kahvi kuuluu aamurutiineihini. Ensimmäisenä kun herään, kävelen unisena keittiöön, laitan veden kiehumaan ja jauhan kahvipavut pressopannuun. Sillä välin kun vesi kiehuu, puen ylleni. Heti veden kiehuttua kaadan sen pannuun ja annan hautua hetken, jolloin minulla on aikaa harjata hiukset ja ehostaa muutenkin itseäni yön jäljiltä.

  

Olen viimeiset kymmenen vuotta juonut kahvia säännöllisesti. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Riippuen työprojekteistani, joissa olen ollut mukana. Kuitenkin juon aina vähintään yhden kupin päivässä.

Oma kahvin juontini sai aikoinaan alkunsa lomamatkalta Costa Ricaan. Siellä pääsin tutustumaan paikallisiin kahviviljelmiin ja maistamaan aitoa kahvia suoraan viljelmiltä.  Yllätyin kuinka hyvältä kahvi voikaan maistua!
Myös paikallisessa suklaassa dipatut kahvinpavut jäivät tuolta reissulta ikimuistoisesti mieleeni. Mistään en ole sen jälkeen vastaavan makuisia herkkuja löytänyt. Toki osana tuohon makuelämykseen varmasti vaikutti vierailu viljelmillä ja koko prosessin vierestä seuraaminen.

“Juon kahvini mustana!”
Tykkään vahvasta kahvista, jossa on kunnon maku. Kahvia juodessa ei pidä kuitenkaan joutua irvistelemään. Kitkerää kahvia ei meinaa saada juotua, vaikka joukkoon lisäisi kookosöljyä tai mantelimaitoa. Kunnon kahvi ei ole kitkerää eikä siihen tarvitse laittaa mitään makua parantamaan. Sen voi juoda nautinnollisesti mustana.

 

Me jumppakaverit kokeiltiin vähän aikaa sitten olla juomatta kahvia tai mitään kofeiinijuomia kahden viikon ajan. Koska kahvin ja kofeiinijuomien juonti oli päässyt riistäytymään käsistä töiden lomassa.
Seurauksena oli erittäin kovat vieroitusoireet. Koin päänsärkyä ja jatkuvaa väsymystä. Tuntui mahdottomalta saada keho toimimaan aamusta ilman totuttua kupillista kahvia.

Neljännen päivän tienoilla olo alkoi paranemaan ja eläminen ilman kahvia tuntui mahdolliselta. Vaikka en fyysisesti kahvia enää kaivannut huomasin haaveilevani siitä useamman kerran päivässä. Mitä pidempään tauko jatkui sitä luontevampaa oli herätä aamusta ilman kahvia tai mitään kofeiinipitoista juomaa.
Kahden viikon tauon jälkeen oli helppo palata normaaliin 1-2 kuppiin kahvia päivässä. Tauon opetus oli selvä. Kun pitää kofeiiniannokset kohtuullisina, tarvittaessa aamu ilman kahvia onnistuu. Muussa tapauksessa kannattaa pitää huolta siitä, että kahvia on joka aamu varmasti saatavilla.

Oma suosikki kahvini on sekoitus Parana Espresso italianoa ja jotain makukahvia kuten hazelnuta tai french vanillaa.

Hyvä tuoksu ja nautinollinen maku <3 Kahvihetken pitää olla nautinto, olitpa sitten kotona yksin tai kaveriporukalla kahvilassa!

Millaisesta kahvista sinä tykkäät?

Jumppakaverit

 

Leave a Reply