Kuntovinkit kesämökille

“Kesä ja kesämökkeily on parasta aikaa liikkua ja kasvattaa kuntoa!” Tässä helpot ja tehokkaat kuntovinkit kesämökille.

Suomen kesä on kuuluisa siitä, että se on lyhyt ja sää voi olla hyvinkin vaihtelevaa. Kaikesta riippumatta se on varmasti kaikkien meidän suuresti odottama vuodenaika. Kesä- ja mökkisuunnitelmia tehdään jo pitkin talvea, ja viimeistään vappuna suunnataan kassit pakattuna aloittamaan kesän mökkeilykautta.

Mikä olisi sen parempaa Suomen kesässä kuin mökkeily, saunominen ja yöttömät yöt. “Sääskistä ja säästä viis veisaa, suomalainen mökkeilee kesällä. Onhan sitä odotettu jo 9 kuukautta kestävän talven yli.”


Mökkeilystä haetaan vastapainoa kaupunkiarjelle luonnon keskeltä

Tässä Jumppakaverien kuntovinkit mökkeilyyn ja tulevan juhannuksen viettoon!
Tähän keskikesänjuhlaan kuuluu paljon perinteitä. Niitä on tottakai hyvä kunnioittaa, mutta tärkeintä on muistaa nauttia ja pitää hauskaa. Juhannusta vietetään perinteisesti kesämökeillä kavereiden ja perheenjäsenten kanssa. Kesämökkejä suomalaiset omistavat lähes 500 000, joten jos et omaa mökkiä omista niin todennäköisesti joku lähipiiristäsi omistaa sellaisen. Kaverin mökille voi aina juhannuksena tehdä pienen visiitin, vaikka et muuten mökkeilystä välittäisikään.

1.KÄVELYRETKI
Lähde kävelyretkelle luontoon keräämään koivunoksia saunavihtoihin, juhannusseppeleeseen ja pöydälle koristeeksi luomaan tunnelmaan. Tuoreet koivunlehdet antavat ihanan raikkaan tuoksun niin saunaan kuin mökkiin. Reipas kävelyretki on erittäin tehokasta, helppoa ja halpa tapa liikkua. Jokamiehenoikeus Suomessa sallii kävelyn lähes missä vain luonnossa. Kävely kuluttaa tunnissa noin 200-500kcal. Käveleminen on tutkitusti yksi tehokkaimmista laihdutusliikunta muodoista sekä stressin ehkäisijöistä.

2.PUIDEN PILKKOMINEN
Halkojen hakkaaminen on hyvää hyötyliikuntaa. Ylävartalon isot lihakset pääsevät työhön, kun  liikuttelet kirvestä. Puolestaan jalkalihakset työskentelevät, kun pilkottuja puita poimitaan maasta. Syke saa nousta ja keho saa mielekästä haastetta. Myös mielesi virkistyy, kun näet valmiin työn tulokset ja saat laittaa saunan lämpenemään itse pilkotuilla puilla.

3.SAUNAJUMPPA
Sillä aikaa kun sauna lämpenee voit tehdä lyhyen tehokkaan jumpan vaikka saunakiulua vastuksena käyttäen.  Täytä kiulu vedellä ja ei muuta kuin jumppaamaan.

4.SAUNOMINEN
Saunomisella on paljon hyötyjä esimerkiksi unen laatuun. Unta edistävät vaikutukset johtuvat lämpötilan muutoksista. Kehon sisäisen lämpötilan nousu lisää aivojen serotoniinin aineenvaihduntaa. (Serotoniini on pimeähormoni melatoniinin esiaste, eli se vaikuttaa nukkumiseen.) Kovien löylyjen jälkeen on kuitenkin hetken virkeä ennen kuin keho viilenee jonka jälkeen uni alkaa pikkuhiljaa hiipiä kehoon.

Saunassa ihosta poistuu hikoillessa epäpuhtauksia ja saunavihta kuorii mukavasti ihoa. Itse en ole saunavihta fani, mutta nautin vihdan tuomasta koivun tuoksusta.
Lapsena mummo kertoi, että juhannus saunassa peseytymällä karkoitettiin pahat henget ja valmistauduttiin vastaanottamaan yötöntä yötä.

5.PIHAPELIT
Järjestä leikkimielisiä kilpailuita perheen ja kavereiden kanssa esim. mölkky, petanki, tikanheitto, saappaanheitto, kymmenen tikkua laudalla. Leikkiessä tulee huomaamatta liikuttua ja mökkilöhöily sekä turvotus vähenee. Myös kehon hallinta sekä sosiaaliset taidot paranevat ja ennenkaikkea samalla saa myös raitista ulkoilmaa ja todennäköisesti myös hymyn huulille. “Tärkeintä leikkiessä on yhdessäolo!” Lapsuudesta omat suosikki pihapelit ovat ehdottomasti kymmenen tikkua laudalla ja törppö.

6.SUPPAILE
Suppailu on hauskaa, tehokasta ja helppoa. Rento melominen SUP-laudalla vastaa kulutukseltaan reipasta kävelyä ja sopii loistavasti kaikille uimataidon omaaville. Suomi on tuhansien järvien maa ja lähes joka mökin lähettyviltä löytyy SUP-lautailuun sopiva vesistö (meri, järvi, lampi tai joki).  Vilukissoille vinkiksi: Suomen vesistöt ovat harvoin lämpimiä mutta märkäpuvulla saat suppailu kautta pidennettyä huomattavasti. Kylmään veteen kaatumista ei tarvi myöskään murehtia kun suppailee märkäpuku päällä.

7.RENTOUDU JA NAUTI
Nuku pitkään ja tee asioita omassa rauhallisessa tahdissa. Aina ei tarvitse juosta kello kainalossa vaan välillä on hyvä muistaa rentoutua ja antaa itselle hetki aikaa.
Pelkästään mökille ja luonnon helmaan pääsy rentouttaa jo ainakin minua.

8.KERÄÄ KUKKIA TYYNYN ALLE (juhannustaiat)
Juhannustaiat ovat osa juhannuksen juhlintaa liittyvää kansanperinnettä. Juhannuksena tehtiin aikoinaan paljon taikoja lähinnä naimaonnesta ja tulevaisuutta varten. Usein ne tehtiin jopa alasti. Tänäpäivänä taioista tutuin ainakin itselleni on seitsemän erilaisen kukan laittaminen tyynyn alle juhannusyöksi. Sanotaan että tämän jälkeen näkee nukkuessa oman tulevan aviopuolison. Pari kertaa on tullut tätä testattua, mutta vielä en ole sulhasta unessa nähnyt tai en ole ainakaan sitä aamulla enää muistanut. 🙂

9.JUHANNUSKOKKO
Juhannuskokko kannattaa tehdä rannalle tai mielummin lautan päälle ja ankkuroida se kauas rannasta, jolloin tuli ei pääse leviämään kuivassa maastossa. Itse tykkään katsella rätisevää kokkoa. Tulen liekkien lumoavaa tanssia voi jäädä helposti tuijottamaan toviksi.

10.SATOI TAI PAISTOI
Muista, ettei kylmyys tai sadesää haittaa juhannuksen viettoa, kunhan pakkaat mukaan oikeat varusteet ja asenteen. Sadevaatteet päälle, kumisaappaat jalkaan, villapaita reppuun ja sateenvarjo mukaan, niin lätäköissä pomppiminen voi olla hauskaa tai tieltä kastematojen pelastaminen.

Itse olen viettänyt ihan pienestä asti pitkiä aikoja mökillä kesäisin. Mökkeily muistoihin mahtuu vuosien varrelta paljon ihania hetkiä suomen suvessa. Päällimmäisenä mieleeni nousee onkiretket soutuveneellä, kauppa-autolla käynti sekä lavatanssit.  Juhannuksen lavatansseissa on tullut pyörittyä, ei tosin niinkään tanssilattialla vaan lähinnä pihapelien,  grillikatoksien ja muiden herkkukojujen ympärillä.

Ihanaa juhannusta kaikille!

JUMPPAKAVERIT

KUVAT:Jumppakaverit ja Essi Lautala
KUVAUSPAIKKA:Järvisydän

Leave a Reply