Testissä Polar M430 GPS-juoksukello

Jumppakaverien yhteistyökumppani POLAR on julkaissut uuden erityisesti juoksuun tarkoitetun sykemittarin M430. Pääsimme testaamaan tätä GPS-juoksukelloa käytännössä. Muutaman treenin jälkeen vaikutelma on hyvin positiivinen. Sykkeen voi siis mitata suoraan ranteesta, joten erillistä sykevyötä ei tarvita. GPS-juoksukello tuntuu kevyeltä ja istuu hyvin myös pienempään ranteeseen. Uudessa mittarissa kulmia on pyöristelty. Tästä on hyötyä esimerkiksi vaatteita pukiessa, jolloin se ei tunnut tarttuvan kiinni hihoihin. Värivaihtoehtoina on harmaa, oranssi ja valkoinen, joista meillä käytössä kaksi ensimmäistä.

Aikaisempaan M400 verrattuna uudessa mittarissa erityisesti rannekkeen koko ja malli on päivitetty, mikä tekee uudesta versiosta sulavamman. Pääpiirteittäin mittari kuitenkin noudattelee samaa linjaa kuin edeltäjänsä. Rannekkeen materiaali on pehmeä ja se tuntuu istuvan hyvin ranteeseen. Tämä on myös varmasti tärkeä ominaisuus sykkeen mittauksen kannalta. Kellosta näkee vauhdin, matkan ja korkeuden vaihtelut. Mittari alkaa automaattisesti mitata sykettä treenaamaan lähdettäessä. Lisäksi kellossa on ympärivuorokautinen aktiivisuuden seuranta.

Juoksuohjelman luominen

Flow palvelussa voi helposti luoda juoksuohjelman. Tavoitteeksi asetetaan juoksumatka ja tietoja omasta urheilutaustasta. Näistä tiedoista palvelu muodostaa harjoitusohjelman, jossa on erilaisia harjoituksia. Flow palvelusta harjoitusohjelma siirtyy sykemittariin ja päivän harjoituksen voi siis valita suoraan kellosta. Jos tavoitteena on esimerkiksi 10km juoksu tai haaveena on vaikka maraton, niin sovellus tekee sinulle valmiit treenit tavoitetta varten.

Minulle luotu juoksuohjelma koostuu lyhyistä intervalleista ja pidemmistä rauhallisista lenkeistä. Juoksuharjoituksia tulee keskimäärin 5 kertaa viikossa. Minulla on jo muutenkin ollut pidempään käytössä flow tili, johon siirtyvät kaikki tiedot rannetietokoneesta. Sen lisäksi minulla on käytössä vaaka, josta lukemat siirtyvät suoraan flow -tilille. Näin on paljon helpompi seurata myös painon vaihteluita suhteessa liikuntaan ja kokonais kulutukseen.

Uutena ominaisuutena on myös kuntotestaus, jonka voi tehdä suoraan kelloon tulevilla ohjeilla. 5 minuuttia kestävä testi arvioi aerobisen kunnon leposykkeen, sykevaihtelun ja taustatietojen perusteella. Nyt tämä on mahdollista ensimmäistä kertaa ilman erillistä sykevyötä. Running index mittaa sekä aerobista kuntoa että juoksun taloudellisuutta, joten siitä voi helposti seurata kehittymistä. Runnin index päivittyy jokaisen juoksuharjoituksen jälkeen.

Kokonaisuudessaan tämä paketti tuntuu toimivan hyvin. Erityisesti juoksuharjoittelussa gps-kello on erinomainen apuväline tavoitteelliseen harjoitteluun. Sykkeen mittaaminen ranteesta ei ole ihan yhtä tarkkaa kuin sykevyötä käyttämällä, mutta suurimalle osalle tämä tarkkuus riittää hyvinkin pitkälle. Erityisen kätevältä tuntuu juoksuohjelman luominen. Näin juoksutavoitteiden saavuttamisesta on tehty entistä helpompaa eikä harjoitus ohjelmien luomiseen välttämättä tarvita erillistä valmentajaa. Toisaalta nämä eivät mitenkään ole toisiaan pois sulkevia asioita, vaan valmentaja voi keskittyä muihin asioihin ja antaa kellon tehdä varsinaisen harjoitusohjelman.

Jumppakaverit

 

Leave a Reply