Rantakuntoon

Tehokkuus on nykypäivän trendi. Joka paikassa pitäisi olla mahdollisimman tehokas. Työt vievät suuren osan päivästä ja siellä pitää saada tuloksia aikaan. Kodin pitää olla siisti ja perheelle sekä ystävyyssuhteille täytyy jäädä tarpeeksi aikaa. Tämän lisäksi pitää olla hyvässä kunnossa ja treenata tehokkaasti. Tavoitteena on olla supersuorittaja, joka selviää kaikesta. Aika on kuitenkin rajallista, joten pienestä ajasta yritetään saada mahdollisimman paljon irti. Moni kysyykin, miten saisi hyviä tuloksia aikaan vähällä vaivalla ja nopeasti? Valitettavasti vastaus tähän kysymykseen on, että se on aika hankalaa miltei mahdotonta. Toinen mitä etsitään on jokin ihme pulveri tai pilleri, joka helpottaisi arjen kilpajuoksua sekä auttaisi laihtumaan ja säästämään aikaa. Tähänkin vastaus on valitettavasti edellisen kaltainen. Niitäkään ei nimittäin ole, ei ainakaan kaupan hyllyllä myytävänä. Kyllä tilanne on vaan se, että muutoksen eteen on oltava valmis muuttumaan ja muuttamaan jotain. Mitään ei saa ilmaiseksi vaan tavoitteidensa eteen on tehtävä työtä. Kova työ palkitsee ja elämänmuutos auttaa saamaan pysyviä lopputuloksia. Kaikki on omista valinnoista kiinni.

Itseasiassa teho ja tehokkuus ei olekkaan se ongelma vaan pikemminkin päin vastoin. Kuntoilija pääsee paljon parempiin tuloksiin liikkumalla enemmän mutta kevyemmin. Jos treenejä on kertynyt vasta vähän eikä kunto ole vielä ihan huipussaan ei voida treenata kuten huippu urheilijat. Huippukuntoinen urheilijakin vaihtelee treeni intensiteettiä ja tekee paljon kevyttä harjoittelua. Tosi kovia treenejä tehdään usein vain 1-2 kertaa viikossa. Salaisuus on siis siinä, että treenaaminen tulisi olla eri energiavarastoja kuormittavaa. Suurin osa treeneistä tulisi tehdä helposti, rennosti ja ennen kaikkea sen tulis olla mukavaa. Lopetetaan siis se hampaat irvessä puristaminen ja nautitaan liikunnasta.

Asenne ratkaisee!

Jos haluat saada parempia tuloksia aikaan, niin olisi hyvä treenata useammin ja kevyemmin. Hyvä tavoite olisi tehdä joka päivä jotain liikunnallista. Jos sinusta kaksi tai kolme treeniä viikossa tuntuu ylivoimaiselta haasteelta, niin todennäköisesti treenit ovat olleet liian kovia kuntoosi nähden. Jos päivästä toiseen tehdään samaa tai treenaaminen on tosi raskasta, sitä on vaikeaa jaksaa pidemmän päälle. Tästä johtuu myös jojo laihduttaminen. Innostutaan, muutetaan kaikki äärimmilleen ja hetken päästä väsähdetään. Jos on huonossa kunnossa, niin ei kovaa treenamisesta ole kovinkaan paljon hyötyä.

Pitkän työpäivän jälkeen kotiin tullessaan moni tekee samoja asioita kuin töissä ollessa, eli puhuu puhelimessa tai on tietokoneella. Miksi tämä sama asia tuntuu nyt rentouttavalta, vaikka juuri hetki sitten tuntui, että siitä tarvitaan tauko, lepopäivä tai loma? Samaa pätee treenaamiseen, ei liikkumiseen tarvita taukoa, lomaa, lepopäivää vaan vaihtelua ja positiivista asennetta. Yhtä hyvin voisi ajatella pitävän välipäiviä nukkumisesta, syömisestä tai vessassa käymisestä. Kaikki on meidän pään sisällä itselle luotu raskaaksi, hankalaksi tai kuluttavaksi. Mistä saan sitten positiivista energiaa, iloa ja hyvää fiilistä? Voisiko ajatella, että liikunnan aikaan saamat tunteet saisivat uuden tulkinnan? Liikkuminen on nimittäin just sellaista mitä päätät sen olevan. Jos haluat siis laihtua 10kg niin ei se ole todellakaan vaikeaa. Eikä se ole oikeastaan edes se juttu. Juttu on siinä, että on oltava valmis muuttumaan ja muuttamaan asioita. Sen jälkeen tuo 10kg onkin se kaikkein pienin asia.

Tsemppiä treeneihin,

Jumpakaverit

Leave a Reply