Zion’s Angels Landing

Jumppakaverit kävi haikkailemassa Zionissa, jenkeissä. Sieltä löytyy useita erilaisia merkittyjä reittejä. Yksi suosituista reiteistä on Zion Angels Landing, joka on 1760m korkeudessa oleva kivimuodostelma. Menimme paikalle autolla, jonka pysäköimme alueen sisäpuolelle. Tämä maksaa 30 dollaria/auto. Olimme aikaisin liikkeellä, joten pysäköintipaikkoja oli ihan mukavasti vielä vapaana. Koska ihmisiä on suosituilla  haikkauspaikoilla paljon, voi myöhemmin päivällä joutua jättämään auton aika kauas. Onneksi alueella on todella monipuoliset bussikuljetukset, joten paikasta toiseen siirtyminen on tehty jenkkityyliin eli helpoksi. Bussi kuljetukset alueella on ilmaisia ja pysäkkejä on tiheästi. Toki bussin sijasta voi myös kävellä, jos ei ole kiire. Näin saa paremman treenin ja näkee paikkoja samalla. Muuten auto on melkein pakollinen alueelle pääsemisen kannalta. Sisään alueelle maksaa 15 dollaria/henkilö.

Parkkipaikalla Zionnissa

Zionin luonnon puisto on todella monipuolinen ja siellä on suuri määrä erilaisia kasveja ja elämiä. Lämpötila vaihtelut saattaa olla aika isoja kuten aina vuoristossa, joten vaihtovaatteisiin kannattaa varautua. Angels landing kävelyreitti on 3,9km ja suht helppoa ihan loppua lukuunottamatta. Suurin osa matkasta mennään tietä pitkin ja ohittamaan mahtuu ihan mukavasti. Nousua kertyy aika paljon ja pävällä jonoja saattaa muodostua jonkin verran. Vessat löytyvät vasta ylhäältä ja kallion reunassa ei ole varsinaisesti pusikoita mihin piiloutua. Tämä kannattaa ottaa huomioon matkaan lähtiessä. Varsinainen kiipeäminen alkaa siis vasta ylös päästyä.

Vähän matkaa noustua mutkittelevaa reittiä voi jäädä hetkeksi ihailemaan maisemia.

Risteyskohdassa on vessat ja paikkoja, joissa voi hetkeksi levähtää ennen varsinaista kiipeamistä. Matkaa voi jatkaa myös risteyskohdasta eteenpäin, mutta ihan hetkeen ei ole luvassa mitään huikeaa maisemaa vaan tästä haarautuva reitti jatkuu hiljakseen ylöspäin keskellä leveämpää tasaista rinnettä. Jos tälle toiselle reitille haluaa lähteä, niin on hyvä varautua myös siihen, että kulkeminen  vaikeutuu jokin verran, kun tie päättyy.

Ihastelemassa maisemia risteyskohdasta eteenpäin.

Varsinainen kiipeilyreitti kielekkeelle jatkuu siis kallion päällä ja se on turvallinen ja suht helppo. Tarkkana pitää tottakai olla kiipeillessä. Riskinä on lähinnä se, että jos joku horjahtaa ja vetää muita mukanaan, sitä voi olla vaikea pysäyttää. Märällä kelillä kiipeäminen voi olla vaarallista ja sitä ei suositellakkaan tällä alueella, koska kivet ovat kuivanakin ajoittain liukkaita. Lopulta avautuu hieno näköala, jota kelpaa hetkeksi aikaa jäädä ihastelemaan ja pitää vaikka välipalatauko samalla. On hieno juttu, että tämä huikea näkymä Zionin kanjoniin on tehty mahdolliseksi saavuttaa myös kaikille, jotka eivät vielä ole niin edistyneitä kiipeilijöitä.  Loppumatkasta on tehty köydet lisäämään turvallisuutta. Ihan pienimpien lasten kanssa kannattaa tosin harkita perille asti menemistä.

 
Huipulta avautuu upea näkymä Zionin kanjoniin.

Kaiken kaikkiaan hieno paikka ja ehdottomasti kokemisen arvoinen. Näkymät ja värit on sellaisia, joita voi olla vaikea löytää muualta. Jos vaeltamisesta tykkää, niin tänne alueelle kannattaa varata viikko aikaa. Näkemistä riittää silti ihan varmasti. Alueella on myös todella upeita lenkkipolkuja ja läheltä löytyy lisäksi Bruce kanjon, joka kannattaa samalla reissulla käydä katsomassa. Muutama hotelli löytyy läheisestä kylästä. Hinnat on jonkin verran korkeammat Zionin läheisyydessä, kun yleisesti tällä alueella. Näin se taitaa olla joka paikassa, jossa turisteja riittää.

Ooh DEER… Zionissa voi bongata muun muassa 19 erilaista lepakkolajia ja paljon muita vaeltajia.

Alueella voi myös telttailla. Kesällä sää leirintäalueella on yleensä yöllä 18 astetta ja päivällä 35 astetta keskimäärin. Telttailuaika on rajoitettu 2 viikkoon, joten koko kesäksi sinne ei kuitenkaan voi muuttaa. Alueelta löytyy myös kauppa, mistä voi hankkia perustarvikkeita, maksulliset suihkut, pyykinpesu mahdollisuudet ja muutama ravintola.  Aika-arviota Angels Landingin reitille on vaikea antaa. Se riippuu niin monesta asiasta. Siirtymisiin menee aika paljon aikaa, joten puoli päivää on  hyvä varata. Totta lienee sekin, että jos menee nopeasti kestää vähemmän aikaa ja jos taas menee hitaasti kestää kauemmin 😉

Jumppakaverit

Zionin upeita lenkkipolkuja

         

Leave a Reply