Miten kiinteytyisin kesäksi?

Joka paikassa kisataan siitä, mikä on paras, tehokkain tai trendikkäin treeniliike ja mikä kehittää parhaiten? Tosiasiassa suurimmalle osalle ihmisistä liikkeillä ei ole niin suurta merkitystä, kunhan liikkuu ja ei satuta itseään. Liikkuminen ja treenaaminen lähtee kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, ettei enää olla paikallaan staattisessa asennossa. Vaan tehdään jotain: siis liikutaan. Semmosta supertreenilikettä ei ole vielä keksitty, mikä olisi parempi kuin muut tai niin tehokas, että sitä tarvitsee tehdä vain vähän.

Jos tavoitteenasi on kiinteytyä, suurin tekiä siiihen on ruokavalio. Sen lisäksi lisää päiviisi sopivasti liikuntaa, joka tukee aineenvaihduntaa. Kuntosali ei ole mitenkään pakollinen treenimuoto, vaan liikkuminen ylipäätään auttaa pääsemään tavoitteeseen. Jos kuitenkin haluat käydä salilla treenaamassa, niin suosi siellä perusliikkeitä, kuten kyykkyjä, punnerruksia, leuanvetoja ja rutistuksia. Kun et jaksa tehdä enempää, pidä pieni tauko tai vaihda liikettä. Jos treenaat kolme kertaa viikossa tai vähemmän, ei ole tarvetta jakaa ohjelmaa eri lihasryhmille. Voit siis tehdä aika pitkään samoja perusliikkeitä ja päästä niillä hyviin tuloksiin.

Sydän- ja verenkiertoelimistön treenaaminen lähtee siitä, että syke nousee normaalia korkeammalle. Lähde liikkeelle, kokeile erilaisia asioita, nauti liikkumisesta ja sitä kautta pääset parempiin tuloksiin. Kun etenet pidemmälle treeneissäsi, voit alkaa tekemään erilaisia variaatioita, mutta kuntoilijalle näistä ei ole suurta hyötyä.

Montako toistoa olisi hyvä määrä?

Pitäsikö tehdä 10, 15 vai 30 toistoa käsipainoilla? Riittääkö jos käyn 2 kertaa viikossa salilla, mutta treenaan tosi tehokkaasti? Valitettavasti kaksi kertaa viikossa ei riitä ja toistojen määrällä ole kovin suurta väliä, jos olet kuntoilija. Mikä tahansa muukin treeni kiinteyttää ihan yhtä paljon käsivarsia, kuin 3×15 toistoa ojentajapunnerruksia ylätaljassa. Kyse on siis sidekudoksesta ja rasvasta, ei siitä, että ojentajalihakset on päässyt repsahtamaan.

On todella hyvä, että tulee uusia tutkimuksia ja treeni tietoisuus lisääntyy. Suurin osa näistä ei kuitenkaan ole sellaisenaan sovellettavissa kuntoilijan treenaamiseen vaan on tarkoitettu huippu-urheiluun. HEAT treeniä ei normaali kuntoilija pysty vetämään samalla tavalla, kuin kilpahiihtäjät tai -juoksijat. Siksi ei tuloksetkaan ole samanlaisia. Usein vaan väsytämme itsemme, kun huonokuntoisena lähdemme repimään liikaa. Joskus voi kuntolijakin tehdä kovempia syketreenejä, mutta suurin osa liikunnasta tulisi olla kevyttä, helppoa ja mukavaa.

Kun painonnostotutkimusten perusteella ohjataan kuntoilijoita, niin mennään myös helposti metsään. Pelkän toistomäärän perusteella ei vielä lihakset pääse kasvamaan. Pitää osata tehdä liike oikealla tavalla ja siihen on myös uskallettava laittaa riittävästi vastusta. Usein vedetään vääriä johtopääksiä teoriatiedon perustella. Viisi toistoa punnerruksia ei tee vielä kovin räjähtäväksi tai vahvaksi, 10-12 toistolla ei pääse lihakset kasvamaan eikä 30 toistoa tee kovin notkeaksi ketään, vaikka periaatteessa näin voisi jostain lehdestä lukea. Jalkaprässissäkään ei ole kovin järkevää tehdä toistoja sivuttain yhdellä jalalla, vaikka näin voisi monesta blogikirjoituksista päätellä. Perusasiat pääsee unohtumaan ja tämän kaiken ohjeiden sekamelskan keskellä eksytään.

Ei treenaaminen mitään rakettitiedettä ole, jos et vielä tavoittele maailmanmestaruutta. Kun kehitystä alkaa tulla, voit toki alkaa miettimään onkohan kuntoilijoille omat MM-kisat jo olemassa. Jokaiselle löytyy varmasti jotain, mistä voi nauttia on se sitten käveleminen, tanssiminen, jumppaaminen, pyöräily tai mikä tahansa. Kun löydät itselle sopiva tavan liikkua et pysty enää pysähtymään.

Tsemppiä treeneihin,

Jumpakaverit

Leave a Reply