Syketreenit

Sydän ja verenkiertoelimistön treenaaminen on tärkeää terveyden ja jaksamisen kannalta. Sykemittari on hyvä apuväline treenamiseen ja sen avulla voi seurata sykealueita helpommin. Sykemittari myös kertoo laskennallisia palautumisaikoja treeneistä ja sen avulla voi hahmottaa helpommin kokonaisuutta. Sykemittariin jää myös muistiin treenit ja useissa sykemittareissa on myös aktiivisuusmittari, minkä avulla myös kaloreiden seuraaminen on paljon helpompaa. 

Rasvanpoltto

Jos tavoitteena on polttaa rasvaa, ei hetkellinen energiankulutus ole niin kiinnostavaa kuin kokonaiskulutus. Vaikka hetkellisesti treenin aikana käytettäisiin energian lähteenä enemmän rasvaa ei sillä ole juurikaan merkitystä kokonaisuuden kannalta. Tietyllä sykkeellä treenatessa rasvojen osuus hetkellisestä energiankulutuksesta voidaan saada nostettua korkeammaksi, mutta päivässä on 24h tuntia, jolloin energiaa käytetään ja tämä 1h treenin aikana käytetty prosentuaalinen osuus jää kuitenkin niin pieneksi, että sille ei ole kokonaisuuden kannalta juurikaan merkitystä. 

Peruskestävyys

Tällä sykealueella tulisi liikkua suurimmaksi osaksi treeneissä. Näitä harjoitteita voi tehdä paljon ja näistä palautuminen on paljon nopeampaa kuin kovista syketreeneistä palautuminen. Pitkät kävely- ja juoksulenkit rennolla vauhdilla toimii tässä hyvin. 

Vauhtikestävyys

Vauhtikestävyys treenejä voi tehdä 1-2 kertaa viikossa ja vaatii jonkin verran pohjaa, että kannattaa lähteä näitä treenejä tekemään. Suurin kompastuskivi lienee siinä että usein suuri osa kokonaiskuormituksesta treenataan vauhtikestävyys sykkeillä ja harjoittelu jää kovin yksipuoleiseksi. 

Maksimikestävyys

Näitä treenejä korkeintaan kerran viikossa. Näiden avulla saa hyvin vaihtelua treeneihin ja hapenottokyky kehittyy nopeammin. Tärkeää on se, ettei treenata liian kovaa liian usein. Jos treenit on kuntoon nähden liian kovia, niin kehitystä ei tapahdu ja vaikutus voi olla päin vastainen, eli kunto laskee vaikka treenataan hullun lailla. 

Kokonaisuuden kannalta tärkeintä on se, että treenaaminen on eri energiavarastoja kuormittavaa ja tottakai myös hauskaa.

Leave a Reply