Ruokarytmi

Kaikkein tärkein asia treenaamisessa on ruokailurytmi. Jotta aineenvaihdunta pysyy hyvänä pyrin syömään 2-3h välein jotain. Dieetillä ruokamääriä vähennetään jonkin verran, mutta ruokarytmi pysyy samana. Päivän energia koostuu noin 8 osasta jotka on jaettu tasaisesti päivän ajalle. Näin myös jaksaa treenata paremmin ja kehittyy paremmin. 

Rasva

Rasva on tärkeä muun muassa hormonitoiminnalle ja dieetilläkin on tärkeää saada tarpeeksi rasvaa. Jostain syystä usein mielletään rasva sellaiseksi josta on päästävä eroon, niin sitä vältetään myös ruokavaliossa. Ylimääräinen rasvakerros kuitenkin kertyy liian suuresta kalorimäärästä suhteessa kulutukseen. Sillä kuinka paljon rasvaa syödään päivän aikana ei tältä kantilta asiaa katsoessa ole juurikaan haittaa. Kolesterolin kannalta asiaa tarkasteltaessa on taas hyvä muistaa, ettei kovin rasvainenkaan ruokavalio välttämättä ole hyväksi. 

Proteiini

Proteiinia on hyvä saada runsaasti ja on paljon uusia tutkimuksia, joissa suurempi proteiini saanti myös dieetillä polttaa enemmän rasvaa. Voisi kuvitella tämän johtuvan siitä, että kun proteiinia on tarpeeksi rakennusaineena, niin myös jaksetaan paremmin liikkua. Suurempi proteiini saanti dieetillä tukee siis rasvanpolttoa mutta myös auttaa lihasten rakentamisessa. 

Hiilihydraatti

Hiilihydraattien osalta on monenlaisia variaatioita. Itse olen huomannut toimivani hiilihydraateilla paremmin. Dieetillä hiilihydraattien määrää toki vähennetään, mutta usein tämä kannattaa tehdä kokonaismäärästä vähentämällä tasaisesti. Ennen ja jälkeen kuntoilun olisi hyvä saada myös hiilihydraatteja jotta jaksaa paremmin liikkua. Hiilaripitoinen välipala toimii ennen treeniä. 

Monipuolisuus

Paljon erilaisia ruokavalioita nähneenä yleisin virhe lienee siinä, että aamulla syödään vähän, lounaaksi salaattia ja illalla sitten reilummin. Kuitenkin pääasiallisesti liikutaan päiväsaikaan, jolloin hiilihydraatteja olisi hyvä olla jaksaakseen töissä ja treeneissä. 

Lisäravinteet

Kiireisen elämäntyylin tueksi lisäravinteet ovat ihan toimiva ratkaisu. Itse liikun paljon ja en ehdi kaikkia välipaloja tekemään. Proteiinipatukat, palautusjuomat, bcaa ja muut proteiinijuomat kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon. Näiden avulla ruokailurytmin saa pidettyä säännöllisenä vaikka päivät onkin tosi erilaisia. Reissupäiviä kertyy yli 20 kuukaudessa joten olisi mahdotonta pelkällä ruoalla selvitä. 

Aamupala

Heti aamulla on tärkeää saada energiaa yön jälkeen ennen kun lähtee treenaamaan tai liikkumaan. Aikaisemmin ajateltiin, että aamulla olisi hyvä liikkua tyhjään vatsaan mutta myöhemmin on todettu, että kokonaisuus vaikuttaa enemmän kuin hetkittäinen prosentuaalinen energian kulutus. Niinpä esimerkiksi se että liikutaan tyhjällä vatsalla voi olla taas kokonais-energiakulutuksen ja aineenvaihdunnan kannalta haitallista ja tämä johtaa siihen, että rasvan määrä kehossa laskee vähemmän. Itsellä toimii tässä mm. kananmunat ja tuoremehu. Siihen bcaa juomaa, jossa vähän kofeiinia, toisinaan hyvä kahvi menee myös. 

Välipala

Treenatessa tarvitaan energiaa ja hiilihydraatteja. Ennen treeniä on hyvä syödä pieni välipala jotta treenatessa on energiaa käytössä. Proteiinipatukka ja joku hedelmä toimii hyvin. 

Palautusjuoma

Treenin jälkeen palautusjuomana (20g proteiinia 20g hiilareita ja 3g kreatiinia)

Lounas

Lounaalla syödään enemmän, jolloin saadaan treenien jälkeen taas energiavarastoja täytettyä. Usein riisiä, pastaa tai bataattia. Perunaa syön harvemmin ihan puhtaasti maun takia. Proteinilähteenä kanaa, lihaa tai kalaa. Aika vähän mitään ylimääräistä, mutta lihatiski on ihan ehdoton. Valmiit pakkaukset ei vaan maistu yhtään samalta kun tuore jauheliha tai broilerin sisäfile. Salaattia kylkeen, joista pinaatti on ihan yksi suosikeista ja sopii melkein kaikkeen mun mielestä. 

Välipala

Ennen treeniä pieni välipala jotta jaksetaan taas treenata. 

Palautusjuoma

Treenin jälkeen palautusjuomana (20g proteiinia 20g hiilareita ja 3g kreatiinia)

Illallinen

Illallisella syön taas vähän reilummin hiilareita ja proteiinia. 

Iltapala

Usein proteiini painotteinen noin 20g proteiinia. 

Tässä mun päivän ruokailut ja vähän ideologiaa siinä taustalla. Ei mitään kikkailuja vaan perusruokaa. Ruuanlaitto on sen verran hauskaa, että se on ehdottomasti yks harrastus itsellä ja tietää ainakin mitä saa kun tekee itse. Toki tykkään käydä ulkona syömässä ja sieltä usein saakin uusia ideoita kotikeittiöön. Tärkein on, että uskaltaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Muuten ei voi oppia ja jos aina joutuu kattomaan kirjasta niin ei se ole mun mielestä oikeesti kokkaamista.

 

Leave a Reply